Hvitvinsdampede blåskjell på tampen av sommeren

Hvitvinsdampede blåskjell med chili, hvitløk og fløte

Hei, søndag!

Jammen gikk denne helgen fort. Jeg har passet et tvillingpar på 3 år siden i går, og jeg har kost meg glugg i hjel! Håper dere også har hatt noen fine dager til tross for været som har vært. Skal si sommeren var over på et øyeblikk. Men august er fortsatt fin , og siden skogen bugner av sopp nå vurderer jeg en sopptur etterpå. Smørstekte kantareller med litt fløte på toast til middag- ja takk!!

I dag tenkte jeg  å dele oppskriften på hvitvinsdampede blåskjell med dere. Tidligere har jeg plukket skjellene selv, men det har ikke blitt noe av siden det har vært rødt blåskjellvarsel flere ganger i løpet av sommeren. Litt av sjarmen med å servere blåskjell er jo å ha plukket dem selv, men det får jeg ta igjen til neste år.

Denne oppskriften er beregnet på 4 personer.

Hvitvinsdampede blåskjell med fløte og hvitløk:
 • 2 kg blåskjell
 • 3-4 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 gulrot, terninger
 • 1 stilk stangselleri, terninger
 • 1/2-1 rød chili, finhakket
 • 1 stor sjalottløk, finhakket
 • 2 dl tørr hvitvin
 • 4 dl kremfløte
 • 1-2 ts østerssaus (oyster sauce), smak deg frem
 • Saften av 1/2 sitron
 • Olje
 • Finhakkede urter – jeg brukte gressløk, kjørvel og bladpersille
Blåskjell:

Skyll blåskjellene godt i rennende kaldt vann, og skrubb dem rene for eventuelle tråder. Kast skjell som er ødelagt.

Tidligere har jeg lært at man skal kaste de skjellene som ikke lukker seg når man kakker på dem. Dette fører ofte til at en stor del av skjellene går rett i søppelen. Men nå har jeg lært noe nytt: blåskjell har jo ligget kaldt i fiskedisken, og kan derfor ha litt tregere «reaksjonsevne». Derfor er de ikke nødvendigvis dårlige hvis de ikke lukker seg raskt. Så du trenger ikke å kaste skjellene før du har dampet dem. Men dersom de ikke åpner seg da skal du selvsagt gjøre det!

Fremgangsmåte:

Fres løk, hvitløk, gulrot, selleri og chili  i litt olje på middels varme i en romslig kjele. Dette skal ikke brunes, bare surres blankt. Tilsett hvitvinen og blåskjellene før du har på et lokk og lar skjellene dampe til de åpnes. Dette tar noen minutter (3-4), men følg med. De skal ikke dampes for lenge etter at de har åpnet seg, da blir de seige.

Rist litt på kjelen underveis. Når  skjellene har åpnet seg tar du dem ut og har dem over i en stor bolle. Nå skal du kaste skjellene som ikke har åpnet seg. Ikke hell av kraften, den skal du beholde i kjelen.

Tilsett fløte og østerssaus og la det koke litt sammen med kraften. Først kan østerssausen virke litt fremtredende, men etter at fløten har kokt litt inn blir det virkelig godt, jeg lover! Start med 1 ts og se om det er nok, hvis ikke har du i 1 ts til. Du kan eventuelt tilsette litt mer fløte hvis du synes det blir for mye smak. Hvis du er litt skeptisk dropper du sausen, det blir godt uansett;) Tilsett sitronsaft og eventuelt salt og pepper før du har blåskjellene tilbake i kjelen (eller bare heller sausen over skjellene som ligger i bollen). Dryss over finhakkede urter og og legg på noen sitronbåter. Serveres med hvitløksbaguetter. Dette er så godt!

Jeg pleier å servere hvitvin til blåskjellene<3

Dette passer jo perfekt når det er fint vær, men kan like gjerne serveres en gråværsdag.

Håper det frister!

Ha fortsatt en fin søndag, ny oppskrift kommer neste uke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *