Langtidsstekt lammelår – et must til påskeaften<3

Langtidsstekt lammelår med hvitløk og rosmarin

Langtidsstekt lammelår med hvitløk og rosmarin – nam!

Så er det jammen snart påske! Jeg kan nesten ikke tro at det er 1 år siden sist – men sånn er det vel egentlig med alt. Tiden flyr!

Jeg er ekstremt tradisjonsbundet, og det samme gjelder når det er påske – enkelte ting MÅ jeg ha. Og lammelår er en ting som jeg alltid må ha på påskeaften, det har ikke vært et år uten. Før nå. I år er det første gang ikke tilbringer påskeaften med barna, og det er veldig rart. Jeg må innrømme at det er litt trist, men også fint. Fint fordi barna er i forhold og fordi de ønsker å finne på ting med dem. Det er jo det jeg som mor ønsker for dem. Derfor tar jeg med meg hunden min på toget og reiser for å besøke lillebror, svigerinne og min skjønne niese på Vestlandet, og det gleder jeg meg veldig til! Men vi hadde selvsagt en «før-påske-feiring» med lam og alt som hører påsken til i helgen som var.

Vi kunne ikke bedt om bedre «påskevær»!

NB: barna får fortsatt påskeegg;)

Jeg tenkte å dele oppskriften på langtidsstekt lammelår fordi jeg synes det er den beste måten å lage det på. Ikke fordi det er fett og trenger lang tid i ovnen, men fordi det er så himla praktisk når man skal ha gjester. Du setter det inn i ovnen på morgenen, tar deg en skitur eller drar til byen for å handle, og på ettermiddagen er det klart. Hvis du ikke har ovnen på høyere temperatur enn 60-65 grader (eventuelt 70 hvis du ønsker det gjennomstekt) vil ikke temperaturen overstige dette, og dermed er du sikret et perfekt resultat. Bare ikke gjør den samme feilen som jeg har gjort – ikke la det stå for lenge, da får kjøttet en veldig rar konsistens. Jeg lot det stå inne fra en kveld til ettermiddagen dagen etter. Det ble ikke bra, kjøttet virket rett og slett kokt. 8-10 timer er etter min erfaring best.

For å lage langtidsstekt lammelår trenger du:
  • Et lammelår, beregn ca. 250 lammelår (med ben) til hver
  • Hvitløksfedd, jeg bruker 6-8 som jeg deler i skiver –  jeg ELSKER hvitløk, men du trenger ikke så mange.
  • Et par stilker rosmarin
  • Salt og pepper

I tillegg bruker jeg:

  • Løk
  • Gulrøtter
  • Sellerirot

Dette legger jeg sammen med vann i langpannen under steken for å få en god kraft.

Jeg lover – langtidsstekt lammelår blir så saftig og mørt at du nesten ikke kan tro det<3

Fremgangsmåte:

Sett på ovnen på mellom 60-65 grader. Da får du perfekt rosa lammekjøtt. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Stikk små lommer i kjøttet og dytt inn skivene av hvitløk og rosmarin. Sett i steketermometer og ta ut steken når du har fått ønsket temperatur. La steken hvile i ca. 20 minutter før du skrur på grillen og setter kjøttet inn igjen for å få en crispy og gylden stekeskorpe. Dette tar mellom 5-10 minutter. Ikke ta øynene dine fra den, det går raskt fra stekt til brent (som med svoren på ribba..)! La den hvile litt til før du skjærer den i skiver. Server med bakte eller kokte rotgrønnsaker, fløtegratinerte poteter og rikelig med saus. Nam!!

Her hadde jeg latt grillen stå på litt for lenge, men steken var like saftig for det. Altså, hvor godt ser ikke dette ut?

Til uken kommer det en oppskrift på en super søt påskekake. Inntil da – ha en flott kveld og helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *