Pepperkakedeig og miniatyr pepperkakehus

Miniatyr pepperkakehus i glasskrukke

Pepperkakedeig og pepperkakehus i glasskrukke

Hei, desember, jeg har ventet på deg<3

Forrige helg lagde jeg pepperkakedeig til barna skulle komme. Jeg hadde eksperimentert meg frem til en oppskrift som jeg gledet meg til å bruke, men da vi skulle bake pepperkaker var deigen… hard som stein. Jeg trodde det var fordi jeg hadde brukt meierismør, så jeg tenkte at den fikk ligge fremme på benken mens vi spiste medisterkaker og surkål. Da måtte den da ha bli brukbar. Men nei, den var fortsatt hard, og da jeg skulle smake på den var det noe rart med den. Noe veldig rart. Den ble nærmest pulverisert mellom fingrene mine, og da jeg sjekket datoen på natron-posen viste det seg at den hadde gått ut på dato. For veldig lenge siden. Jeg bruker aldri natron, og hadde ikke tenkt å sjekke datoen på den. Hele prosjektet var skikkelig mislykket, det ble ingen pepperkakebaking på oss. Så jeg lagde ny deig, men denne gangen med bakepulver. Da ble den perfekt.

For å lage rikelig med pepperkakedeig trenger du:
  • 300 g smør, jeg bruker meierismør
  • 2 dl lys sirup
  • 4 dl sukker
  • 2 dl melk
  • 1 ts nellik
  • 1 1/2-2  ss ingefær
  • 1 1/2-2 ss kanel
  • 1 ts pepper
  • 2 ts bakepulver
  • Ca 900 g hvetemel
Fremgangsmåte:

Varm opp smør, sirup og sukker i en kjele på middels varme. Jeg bruker en jerngryte, men det er av sentimentale årsaker, den fikk jeg nemlig av foreldrene mine for mange år siden<3 Når sukkeret og smøret har smeltet, trekker du kjelen til side og lar blandingen avkjøle seg litt før du har i melken. Sikt inn bakepulver, krydder og mesteparten av melet. Rør godt, og ha i litt av det resterende melet før du fortsetter å røre. Gjenta dette til du har fått en fin og fast deig. Det kan være at du må ha i litt ekstra mel, men vær forsiktig så ikke deigen blir for kompakt. Ha pepperkakedeigen i en bolle dekket av plastfilm eller i en frysepose, og la den stå kaldt i flere timer, gjerne over natten, men det er ikke nødvendig.

Sett stekeovnen på 175 °C. Så begynner kosen<3

Kna deigen litt før du har den på en ren benk eller på et bord, og kjevle den ca 1/2 cm tykk. Jeg brukte ikke andre mål enn krukken da jeg lagde veggene eller taket, men kuttet til kantene etter at de var stekt og fortsatt varme.

Jeg hadde forresten lagt den bitteliten krans av tuja, den bandt jeg med sytråd og pyntet med rester av et rødt bånd.

Så dekorerte jeg tak og vegger med melisglasur.

Glasur:
  • Eggehvite fra 1 egg
  • 3 1/2-4 dl melis, avhengig av størrelsen på egget
  • Litt sitronsaft

Røres sammen til du får en tykk blanding. Denne kan du også bruke til å lime på vegger og tak.

Fyll krukken med melis og løft huset forsiktig nedi. Jeg slet litt med å få plass til mitt, jeg hadde nemlig på veldig mye glasur for å være sikker på at veggene satt godt. Men  med litt forsiktig pressing gikk det med et nødskrik.

Ble det ikke koselig?

Ha en fin helg, husk å tenne det 1. lyset i morgen:) Det kommer jeg garantert til å glemme..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *