Smörgåstårta til 17. mai, enten til frokost eller lunsj

Smörgåstårta; en fest på bordet

Dronningen av smørbrød

Smörgåstårta er svensk selskapsmat, og det er noe av det jeg forbinder mest med 17. mai. I alle fall til frokost. Dette er noe jeg har innført som en tradisjon rett og slett fordi jeg synes det er utrolig godt i tillegg til at det pynter opp frokostbordet. Det finnes uendelig mange oppskrifter, både med skinke, skalldyr, leverpostei o.s.v., så min variant er noe forenklet. Jeg foretrekker å ha 1 lag med skagenrøre og 1 lag med lakserøre, mens toppen av «kaken» er en fest i seg selv; crème fraîche, majones, philadelphiaost, ferske reker, tynne skiver av reddik, asparges, sitronskiver, egg, persille og gressløk. Hvis du er glad i rekesmørbrød tror jeg du vil elske smörgåstårta!

Start med å lage skagenrøre:

 • 200-400 g reker (jeg brukte 400 g fordi jeg ELSKER reker)
 • 1-1 1/2 ss løyrom
 • 2 ss finhakket rødløk
 • 2 ss finhakket gressløk (4 hvis du dropper dill slik som jeg gjør)
 • 2 ss finhakket dill
 • 1 dl majones
 • ½ dl. crème fraîche
 • Saften av ½ sitron
 • Salt og pepper

Pill rekene og legg dem på litt tørkepapir. De skal bli så tørre som mulig, ellers blir røren veldig rennende. Hvis du bruker reker i lake så skyll dem godt før du tørker dem. Bland alt i en bolle, smak til med salt og pepper. Dekk bollen med folie (dropp plast) og sett den til side.

Fortsett med lakserøren:

 • 100 g grovhakket røkelaks
 • 100 g grovhakket salmalaks eller laksefilet
 • 2 store ss crème fraîche
 • 1 stor ss majones
 • 1-2 ss finhakket gressløk (jeg erstatter dill med gressløk, jeg ikke liker dill)
 • 1 ss finhakket dill hvis du ønsker
 • Litt revet pepperrot
 • Litt sitronsaft
 • Salt og pepper

Ha alle ingrediensene i en bolle, bland godt og smak til med salt og pepper. Dekk til og sett den til side.

Nå kan du lage kremen til det øverste laget:

 • 100 g Philadelphia, naturell
 • 2-3 ss crème fraîche
 • 2-3 ss majones
 • Revet pepperrot, pass på at det ikke blir for mye
 • Sitronzest av ½ sitron
 • Litt sitronsaft
 • Salt og pepper

Pisk ost, crème fraîche og majones sammen før du har i resten. Bland godt, smak til med salt og pepper.

Som bunn trenger du 9 avlange skiver med loff eller landbrød. (Jeg klarte meg med 2 formloff, men jeg anbefaler å kjøpe 3.) Skjær av alle skorpene, det er kun det myke som skal brukes. Legg 3 skiver tett sammen på et fat, ikke la det være noe mellomrom mellom skivene. Smør et jevnt lag med skagenrøre, hele bunnen skal dekkes. Legg på 3 nye skiver og smør på lakserøren. Til slutt legger du på de siste skivene og smører på det siste laget med krem. Sidene skal også smøres før du dekker dem med finhakket gressløk og bladpersille. Og nå kan du ta frem den kreative siden av deg; legg på alt av hva du ønsker på toppen. Jeg har valgt å vente med eggene siden de blir så fort farget (grønnskjær), så dem legger jeg på rett før servering.

Så her har du altså min tolkning av Smörgåstårta.

Og du, et tips til borddekorasjon: fyll et lite glass med vann, stikk en hortensia og noen margeritter nedi. Så enkelt kan det gjøres. Og det er billig også!

Da håper jeg du har fått litt inspirasjon til 17. mai, kanskje du også vil lage smörgåstårta? Ha en flott feiring!

Jeanett

Blogglistenhits

4 thoughts on “Smörgåstårta til 17. mai, enten til frokost eller lunsj”

 1. Så delikat og lekker blogg! GLeder meg til et dypdykk her. :o)
  Ha en super 17. mai – og tårtan ser super ut. Har spist noen slike i Sverige. Denne så veldig god ut!

  1. Tusen takk for så fine ord<3 Håper du fikk litt inspirasjon:-) Ha en flott 17. mai du også!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *