Tunfisktartar til helgen

Tunfisktartar med srirachasaus

Tunfisktartar med en asiatisk vri.

Håper dere har hatt en fin helg! Vi var en tur på Hafjell for å ta årets siste skitur, og vi koste oss med raclette, nydelig vin og en helt fantastisk bacalao som en venn hadde laget, nam!  Med andre ord hadde jeg en super helg:-)

Jeg har alltid vært et skikkelig kjøttmenneske, men de siste 10 årene har jeg gått mer og mer over til fisk. Spesielt når jeg er ute og spiser, da velger jeg alltid det fremfor kjøtt. Selvsagt med noe vekslende hell, og det er ikke sjelden jeg har angret meg litt når jeg har fått smake på biffen som kjæresten min har bestilt. Jeg synes det er greit at vi bestiller forskjellige retter, for det pleier å gå i min favør;-)

Som dere kanskje vet liker jeg å planlegge fredags- og lørdagsmiddagen flere dager i forveien, og jeg vet selvsagt allerede nå hva jeg skal lage til helgen. På fredager pleier jeg ofte å lage noe enkelt, da er jeg sliten etter jobb og har egentlig bare lyst på noe lettvint. Men på lørdager er det annerledes, da står jeg gjerne og lager mat i timevis. På lørdag har jeg bestemt meg for å lage en av favorittrettene mine, nemlig tunfisktartar. Det er så godt!

Det er kanskje ikke så vanskelig å få tak i tunfisk, men det er ikke alt som har like høy kvalitet. Og hvis du skal lage tunfisktartar må du ha nettopp det. Spør den lokale fiskeforhandleren hvor tunfisken kommer fra. Hvis den kommer fra Maldivene er du heldig, den har sashimikvalitet, og det er det du ønsker til denne retten. Denne gangen kjøpte jeg tunfisk i Mathallen. Den var utrolig nok ikke frosset, men hadde kommet direkte fra nettopp Maldivene<3 Så selv om jeg gjerne skulle ha brukt den i dag, gikk den rett i fryseren. Den skal som sagt brukes på lørdag. Husk at all fisk bortsett fra oppdrettslaks må ha vært frosset før du bruker den til sushi eller tartar. Noen mener imidlertid at villaks heller ikke trenger å fryses, men jeg forholder meg til hva ekspertene sier. Frys i vei!

For å lage tunfisktartar til 2 personer trenger du:

 • 200-300 gr. tunfisk
 • 1 avocado i terninger
 • ½ agurk i terninger samt 16 agurkskiver, jeg bruker mandolin til dette
 • En god neve grovhakket koriander (eller mer hvis du ønsker) samt litt ekstra til garnityr
 • 2 ss ristede sesamfrø
 • 1 ss limesaft
 • Salt og pepper etter smak

Marinade:

 • 2 finhakkede hvitløk
 • 1 ss revet ingefær
 • 3 små vårløk skjæres i ringer, ikke det ytterste grønne
 • 2 ss soyasaus
 • 2 ss sesamolje
 • 1 ss riseddik, vanlig vineddik kan også brukes
 • 1 ss honning
 • Salt
 • Sriracha
 • Ingefær i staver, frityrstekes og legges på papir
 • Tynt skivet og toastet brød til servering

 

Begynn med marinaden: ha alle ingrediensene i en mellomstor bolle. Sett den til side og fortsett med fisken. Kutt tunfisken i passe store terninger. Husk å skjære den på tvers av fibrene (akkurat som kjøtt), hvis ikke blir den trevlete. Legg bitene i marinaden, ha over plastfilm og sett bollen i kjøleskapet.

Så går du videre til grønnsakene: bland 2 av vårløkene sammen med de andre ingrediensene i en bolle og bland godt sammen. Smak til med litt salt.

Selve anretningen:

Her er det naturlig å bruke en liten metallform, men da jeg lagde dette for første gang oppdaget jeg at jeg ikke hadde noen. Det ble litt krise siden alle kjøkkenbutikker o.l. var stengt. Men jeg pleier alltid å ha noen crème fraîche-begere stående i skapet, og ved å skjære til ett beger hadde jeg en form. Voilà! Legg agurkskivene som vist på bildet, fortsett med grønnsaksblandingen og legg fisken over. Avslutt med sesamfrø, resten av vårløken, koriander og ingefærstavene.

Håper det smaker!

Jeanett

Blogglistenhits

2 thoughts on “Tunfisktartar til helgen”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *